Hiszpanie w kwestii smaku przywiązani są do tradycji. Wykorzystując produkty, które są w Hiszpanii powszechnie dostępne, a jednocześnie smaczne, zdrowe i pożywne. Do podstawowych produktów należą pomidory. Nie rzadko mówi się, iż hiszpańska kuchnia odzwierciedla barwy hiszpańskiej flagi. Najbardziej znanymi potrawami Hiszpanów jest tortilla, tapas, jak i paella, gazpacho oraz fabada.
Mimo, że każdy region Hiszpanii posiada własne specjalności kulinarne to bez problemu można mówić o narodowej kuchni hiszpańskiej, daniach które spożywa się w każdym zakątku Hiszpanii. Na smak kuchni hiszpańskiej złożyło się kilka wpływów, między innymi arabski poprzez użycie ryżu i szafranu, jak i dużej ilości bakalii w deserach oraz kuchni meksykańskiej z udziałem ziemniaków i papryki, jak też kuchni angielskiej i francuskiej w wybranym zakresie. Potrawy kuchni hiszpańskiej nie należą do wystawnych, ekskluzywnych, a produkty stosowne do ich przygotowania są zwykle owocami ziemi hiszpańskiej, w pełni naturalnymi, dojrzewającymi w słońcu jakiego na Półwyspie Iberyjskim nigdy nie brakuje. Nieodłącznym elementem dań hiszpańskich są przyprawy, którymi „pachnie” Hiszpania. Wiele z dań hiszpańskich to proste dania jednogarnkowe. Na stołach królują ziemniaki, pomidory oraz suszone szybki, a także na południu Hiszpanii owoce morza i ryby. Pośród napojów prym wiedzie Sangria, wino z dodatkiem lodu jest niezwykle popularne jako dodatek do wielu dań głównych. Wspólne biesiadowanie w restauracji jest elementem śródziemnomorskiego stylu życia, również Hiszpanów.
Na Zachodzie w Galicji kuchnia opiera się na tradycjach celtyckich, obecne są tutaj placki rybne, przegrzebki, cielęcina, zaś w Asturii spożywa się fabadę, czyli gulasz z fasoli oraz queso cabrales, czyli niebieski ser pleśniowy. Na północy w kraju Basków popularne są rozmaite dania z ryb i owoców morza, głównie suszony dorsz, kalmary. Południowa część Hiszpanii jest zdecydowanie bardziej urozmaicona kulinarnie. Katalonia to przede wszystkim ryby i zarzucela (gulasz rybny z wieloma gatunkami ryb i owoców morza podlewany brandy). Południe to przede wszystkim smak paelli, chociaż Andaluzja słynie z innego przysmaku jakim jest gazpacho. Nie tylko wśród turystów ale i pośród Hiszpanów poniższe dania są potrawami najbardziej tradycyjnymi i znanymi, także poza Półwyspem Iberyjskim.
Paella - flagowa potrawa Hiszpanii, której bazę stanowi ryż z dodatkiem szafranu. Dodatek przyprawy zapewnia ryżowi specyficzny, unikalny smak oraz zapach jak i złoty kolor. Należy do dań tzw. jednogarnkowych, bowiem do bazy dodawane są przeróżne składniki, od owoców morza począwszy, przez ryby, jagnięcinę aż po drób. Wyjątkową odmianę paelli stanowi arroz negro, czyli czarna paella uzyskiwana z barwników jakie zawierają mątwy i kalmary. Tradycyjna apellę podaje się na patelni. Wariacją na temat paelli jest paella z makaronem tzw. fueda.
Fabada - tradycyjna hiszpańska gęsta zupa oparta na fasoli wywodząca się z Asturii. Dodatkiem do fasoli są różne składniki w różnych regionach. Najczęściej są to mięsa i wędliny. Obowiązkowo w fabadzie znaleźć się musi chorizo (kiełbasa przyprawiona papryką), morcilla (swego rodzaju kaszanka), lacon (dojrzewająca szynka z kością nogi świńskiej). Do fabady dodawany jest również boczek oraz cebula, czosnek i ostra papryka. Wygląd fabady przypomina polską wersję fasolki po bretońsku, jednak jej smak jest bardziej wyrazisty. Fabada jest bardzo kaloryczna i tłusta, niemniej bardzo smaczna.
Gazpacho - chłodnik hiszpański z owoców morza i warzyw. Głównym składnikiem gazpacho są dojrzałe pomidory nadające chłodnikowi niesamowity smak. Ten rodzaj zupy podawanej na zimno jest miksem warzyw połączonych z octem i oliwą oraz grzankami. Czasem spotkać można gazpacho z jajkiem lub chlebem. W wielu regionach gazpacho podawane jest bez owoców morza, przez co jest lekkim koktajlem.
Tortilla Espanola - należy podkreślić iż hiszpańska tortilla nie może być mylona z powszechnie znaną tortillą. Hiszpańska odmiana przypomina omlet jajeczny, aczkolwiek plastry ziemniaków mogą mylić podniebienie. Tortilla Espanola smażona jest w głębokim oleju. Podawana zarówno jako baza dania głównego, jak też tapas. Częstymi dodatkami do tortilli jest ser, wędliny, jak i warzywa, głównie cebula i pomidory.
Migas - danie główne, które niegdyś było daniem z resztek. Wykonywane z jednodniowego chleba oraz tortilli. Dodatkami do migas jest oliwa z oliwek, czosnek i słodka papryka, w niektórych przepisach znaleźć także można chorizzo bądź boczek.W hiszpańskiej kuchni nie brakuje słodkości, prócz dań głównych zasmakować można w słodkich puddingach, deserach jajecznych suto słodzonych. Do najbardziej znanych i lubianych należy:
Flan - jest to najbardziej znany deser, pudding w Hiszpanii, jednak jego rodowód znajduje się w Starożytnym Rzymie. Maurowie urozmaicili ją migdałowymi i cytrusowymi dodatkami. Obecnie flan wzbogacany jest konfiturami, czekoladą, wanilią i wieloma innymi dodatkami. Co do zasady podawany na chłodno, po wyciągnięciu z foremki, odwrócony spodem do góry. Wówczas dolna warstwa karmelu prezentuje się na czubku deseru. Flan składa się z mleka oraz jajek, które ubite z tłustym mlekiem są zapiekane w piekarniku tworząc wspaniały deser.
Alfajor - kruche ciastka z kajmakiem pochodzą z Andaluzji i posiadają rodowód arabski. Są to nic innego jak bardzo słodkie aromatyczne ciasteczka zwijane najczęściej w ruloniki, wysadzane obficie bakaliami. Popularne w spożyciu podczas Świąt Bożego Narodzenia jak i przeróżnych okazji świątecznych. Podawane zarówno do kawy jak i w towarzystwie sherry.
Almendras Galapinadas czyli migdały w cukrze to popularna przekąska na słodko rodem z Hiszpanii. Wykonanie cukrowej skorupki nie jest skomplikowane, a nadaje smaku migdałom na tyle, iż wielu Hiszpanów zajada się nimi ponad miarę.
Churros – słodkie ciasteczka a la paluszki z parzonego ciasta. Smażone są one w głębokim oleju przypominając polski chrust. Spożywane są one poprzez maczanie w czekoladzie, kremie, kawie bądź anyżówce.
Crema Catalana - krem kataloński to nie tylko regionalny przysmak. Tradycyjnym świętem związanym z przyrządzaniem crema catalana jest obchodzony 19 marca Dzień Św. Józefa tzw. Festa de Sant Josep. Wariacją tegoż kremu jest znany francuski crem brule. Deser ten przygotowywany jest z mleka, śmietany i jaj z dodatkiem cukru. Bezwzględnie będąc w Hiszpanii warto sięgnąć po niebiańską słodycz crema catalana.Mimo różnorodności dań, kuchnia hiszpańska bazuje na kilku wspólnych dla całej Hiszpanii zasadach jak podawanie wina do posiłków, jak również smażenie na oliwie z oliwek i dodawanie niemal do każdej potrawy czosnku i cebuli. Zwyczajem hiszpańskim jest tez podawanie chleba do dań głównych, jak i używanie sofrito czyli sosu czosnkowo-cebulowo-pomidorowego gotowanego na oliwie. Sofrito często jest towarzyszem tapas hiszpańskich.
Źródło: Sprachcaffe
http://www.sprachcaffe.com/polski/kursy_hiszpanskiego/hiszpania.htm